Четвер, 25.04.2024, 20:58
| RSS

Добавити в закладки____Зробити стартовою



Меню сайту
Категорії розділу
Адміністрація [4]
Нам цікаво, а Вам ? [13]
Молитви [3]
Відео_приколи [3]
Місцеві новини [6]
Форма входу
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування

Чи підтримуєте Ви перебування Чорноморського флоту Росії в УКРАЇНІ ?
javascript:; javascript:;
Всього відповідей: 172

Обговорити на форумі
Міні-чат
Cвітлини м.Зборова !

Статистика

Онлайн всіх: 1
зальотних: 1
своїх: 0
Хто on-line?
Хто сьогодні до Нас заходив ?
Головна » 2010 » Березень » 3 » І ще трошки історії !!!!
10:39
І ще трошки історії !!!!
Зборів — старовинне українське місто, започатковане як поселення з назвою Верхостав, знищене ордою в XIII ст.


Територія Зборова по обидва береги Стрипи складає 597 га , населення - 7591 чол. Місто має добре налагоджене автобусне сполучення і прилягає до головного шляху Львів-Золочів-Зборів-Тернопіль.

Давній Зборів стояв на підвищенні, обнесеному валами із частоколами і обмивався Стрипою з її непрохідними плавнями, що підсилювало оборонні можливості міста. Місто мало підземні переходи, яких знаходять і дотепер. Попри місто пролягав важливий торговий шлях зі Львова на схід, де була єдина переправа з греблями та татами.

В роки визвольної війни на чолі із Хмельницьким тут відбулася одна з головних битв козацьких полків із військом польського короля Яна II Казимира. Залишивши в тривалій облозі у Збаражі Ярему Вишневецького, гетьман непомітно вирушив назустріч ворогові і 15 серпня 1649 р. раптово атакував противника під час його переправи через р.Стрипу. Польсько-шляхетське військо опинилося у важкому становищі, але від повного його розгрому його врятувала лише зрада хана Іслама-Прея III. 18 серпня 1649 р. було укладено Зборівський договір, що поклав, як писав дослідних цих подій - автор праць з історії України І.Крип'якевич, перші підвалини побудови української держави і по століттях неволі і національного занепаду знову зробило славним ім'я України.

Польська шляхта жорстоко помстилася населенню Зборова за участь у визвольній війні - місто було вщент пограбоване, більшість дворів залишилася без господарів.

У 1667 р. місто зазнало нападу татар, які майже повністю спалили його і такі напади повторювалися.

У 1689 р. польський король Ян Собєський, як власник Зборова, надав йому магдебургське право (право на самоврядування, проведення ярмарок, міські привілее). Ремісники об'єднувалися в цехи, серед яких виділявся кушнірсько-кравецький. Діяли фабрика паперу (до 1884 p.), невелика суконна фабрика, млини і кар'єр, де видобували гравій.

Під час Першої світової війни від пожеж та артилерійських обстрілів було зруйновано понад 80% будинків, люди тулилися в землянках і хлівах. Така ж доля спіткала їх і в роки Другої світової війни, до початку якої місто мало близько 10 тис.чол. Раптове скорочення населення практично вдвоє зумовлено його вивезенням до Німеччини, Сибіру, а також винищенням в гетто, участю у збройному опорі тоталітарним режимам.

Характерною ознакою Зборова є мальовничі його плеса ставків, саме тут зливаються чотири витоки Стрипи, які підтримують водозбір для рибного господарства та розведення водоплавної птиці.

У місті функціонують 2 загальноосвітні школи, гімназія ім.Р.Завадовича, музична школа, коледж Тернопільського державного технічного університету ім. І.Пулюя, є лікарня, поліклініка, пологовий будинок. Для проведення подій культурно-освітнього спрямування зборівчани мають будинок культури, кінотеатр, 2 бібліотеки, стадіон, діє Товариство "Просвіта". В парку обладнані місця для молодіжних і дитячих розваг. Справжніми окрасами культурного життя Зборова є виступи мистецьких колективів з районного будинку культури, музичної школи, народних колективів, церковних хорів. Неоднора зово виходив переможцем Всеукраїнського фестивалю козацької пісні "Байка" козацький хор Зборівської козацької січі. З 1995 р. почав діяти музей з діорамним залом Зборівської битви. Крім того в музеї є експонати, що відображають історію Зборівщини з далекого минулого по сьогодення. В місті знаходяться Церква Преображення Господнього (архітектурна пам'ятка, 1794 p.), костел (1755) - зруйнований наполовину і відновлений вже з іншими куполами. Архітектуру партерної ратуші з вежею і годинником перенесено на будинок районної адміністрації і ради. Є пам'ятники Б.Хмельницькому, Т.Шевченку, меморіальні комплекси Козацької слави і Борцям за волю України, меморіальні знаки розстріляним у зборівському гетто і жертвам комуністичного терору; фігури знесення панщини 1848 p., проголошення незалежності України.

У Зборові народилися: Микола Скородинський (1757-1805) - церковний і освітній діяч, Юліан Вислободський (1819-1871)-видавець, журналіст, письменник; Мілена Рудницька (1892-1976) - громадська і політична діячка, Нестор Годований (1928) - церковний діяч, автор документально-художніх видань, Наталія Віргун (1948)- поетеса

Переглядів: 1080 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

До дня міста залишилось
Через
День міста Зборова !!!
www.zboriv.at.ua
Погода
Зборів
Анекдот дня
anegdot.com.ua
Усміхнітся :)
Наше опитування

Чи підтримуєте Ви перебування Чорноморського флоту Росії в УКРАЇНІ ?
javascript:; javascript:;
Всього відповідей: 172

Обговорити на форумі

НАША КНОПКА



Получити код:


2024