Четвер, 28.03.2024, 14:59
| RSS

Добавити в закладки____Зробити стартовою



Меню сайту
Категорії розділу
Адміністрація [4]
Нам цікаво, а Вам ? [13]
Молитви [3]
Відео_приколи [3]
Місцеві новини [6]
Форма входу
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Наше опитування

Чи підтримуєте Ви перебування Чорноморського флоту Росії в УКРАЇНІ ?
javascript:; javascript:;
Всього відповідей: 172

Обговорити на форумі
Міні-чат
Cвітлини м.Зборова !

Статистика

Онлайн всіх: 1
зальотних: 1
своїх: 0
Хто on-line?
Хто сьогодні до Нас заходив ?
Головна » 2010 » Березень » 21 » Не вбивайте в собі коня))))
14:03
Не вбивайте в собі коня))))
Чому потрібно надавати допомогу підліткам у припиненні куріння

Що буде, якщо не допомагати курцям кинути курити




Відповідно до оцінок Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), зараз у світі нараховується 1,2 мільярди курців. Майже 5 мільйонів щорічно помирають від хвороб, викликаних споживанням тютюну. Якщо не буде вжито термінових заходів, 500 мільйонів з нинішніх курців помруть передчасно, і це стане втратою не лише для їхній близьких, але й для розвитку їхніх країн.

Річард Пето [37] прогнозує, що нинішнє споживання тютюну спричинить 450 мільйонів смертей протягом найближчих 50 років. Скорочення ж нинішнього рівня споживання тютюну на 50% дозволить уникнути 20 - 30 мільйонів передчасних смертей у першій чверті ХХІ століття і близько 150 мільйонів у другій чверті.

Серед найбільш ефективних заходів, спрямованих на зниження споживання тютюнових виробів і, відповідно, на зменшення кількості смертей, пов’язаних з тютюном, звичайно називають підвищення податків і, отже, цін на тютюнові вироби, повну заборону тютюнової реклами і спонсорства, інформування споживачів про склад тютюнових виробів і їх вплив на здоров’я, а також допомога тим, хто має наміри відмовитися від куріння.

Саме допомога в припиненні куріння, а не профілактичні заходи, найбільш ефективні для зменшення кількості смертей, викликаних курінням. Припинення куріння ефективне в будь-якому віці, при будь-якому стажі куріння, при наявності будь-яких захворювань, пов’язаних із курінням. Припинення куріння створює умови для поступового зниження ризику виникнення захворювань, пов’язаних з курінням і ускладнень захворювань, що вже виникли.

Хоча чимало медиків із різних країн світу визнають необхідність своєї участі в лікуванні захворювань, викликаних курінням, але, на жаль, далеко не всі вони вже усвідомили необхідність участі в лікуванні тютюнової залежності. Проте саме ця діяльність спроможна зробити набагато відчутніший внесок у здоров’я суспільства, аніж щоденна малорезультативна боротьба з наслідками куріння.

Надання допомоги в припиненні куріння розглядається в більшості розвинених країн як надзвичайно рентабельний вид діяльності, спрямований на збереження життя і зменшення хвороб. І хоча комусь слово «рентабельний» може видатися тут не цілком доречним, однак воно означає саме те, що й малося на увазі: витрати на надання допомоги курцям економічно виправдані, вони дозволяють зберегти життя, здоров’я, працездатність молодої людини, праця якої згодом принесе прибуток державі, що витратила кошти, допомагаючи цій людині позбутися куріння. Крім того, державі не доведеться згодом витрачати гроші на підтримування життя пацієнтів, які помирають від невиліковних захворювань.

Тобто, навіть з економічної точки зору варто вкладати кошти в такі програми, бо вони дозволяють зменшити витрати на матеріальну допомогу з лікування, інвалідності та зменшують імовірність передчасної смерті економічно активного члена суспільства.
Чому потрібно надавати допомогу підліткам

Більшість курців починають курити в підлітковому віці. З тих, хто почав курити в цьому віці і не розлучається з сигаретою усе життя, половина, врешті, помирає від хвороб, пов’язаних з курінням.

Оскільки в останні десятиліття спостерігається поширення підліткового куріння, і, особливо, регулярного куріння дослідники і практики стали порушувати питання про необхідність створення лікувальних програм, спрямованих на припинення саме підліткового куріння. Однак ця сфера, як і раніше, недостатньо опрацьована, а обсяг літератури, що стосується надання допомоги підліткам-курцям, обмежений [31].

При цьому варто враховувати деякі особливості підлітків як курців. Чим раніше людина починає курити, тим вища ймовірність формування в неї серйозної залежності від тютюну, і, отже, ймовірність того, що через цю залежність вона куритиме до кінця свого життя і завчасно помре від захворювань, спричинених тютюном. Тому завдання надати допомогу в припиненні куріння тим, хто почав курити в підлітковому віці і вже відчув пов’язані з цим проблеми, особливо актуальне.
Чи є підлітки особливою групою курців, відмінною від інших

Як серед широкого загалу, так і серед фахівців існує думка, що підлітки-курці менш залежні від куріння і що вони можуть кинути курити самостійно, тобто їм не потрібна будь-яка допомога. Але наш досвід переконує: хоча серед підлітків дійсно чимало тих, хто тільки експериментує із сигаретами і не відчуває серйозної залежності, серед них є й такі, хто чимало разів намагався позбутися цієї звички, кому не вдається зробити це самостійно і кому потрібна професійна допомога. Кількість підлітків, яким щастить відмовитися від куріння, невелика. Чим раніше людина пізнає смак сигаретного диму, тим менш імовірно, що її спроба припинити куріння виявиться успішною, і тим глибша її залежність від нікотину [9].

Серед осіб підліткового віку частка тих, хто звертається за допомогою щодо припинення куріння, не менша, ніж в інших вікових групах. Так, наприклад, за даними національного репрезентативного опитування з проблем куріння, проведеного в Україні в 2000 році, особи, молодші 18 років (тобто ті, кому за законом заборонено продавати тютюнові вироби) становлять 5% від загальної кількості курців. Серед осіб, що звернулися за допомогою з приводу припинення куріння, тих, кому менше 18 років, також 5%.

Підлітки-курці можуть перебувати в різних фазах формування тютюнової залежності, тому їхній курильний статус іноді виявляється менш визначеним, ніж у дорослих. Однак картини тютюнової залежності і в підлітків, і в дорослих не мають будь-яких принципових відмінностей.

Як показав досвід профілактичних програм для підлітків і програм надання допомоги у відмові від куріння, найбільшої шкоди цим програмам може завдати протиставлення підлітків дорослим. Коли ми заявляємо дітям чи підліткам, що їм не можна курити, бо вони ще діти, ми цим самим провокуємо їх на спроби довести свою «дорослість» через куріння.

Тому основний принцип, із якого я пропоную виходити при наданні допомоги підліткам-курцям, - це ставлення до них як до людей будь-якого іншого віку. І хоча в підлітків, як у курців, є деякі особливості (що ми обговоримо в наступних розділах), головне в наданні їм допомоги не це, а те, чим вони схожі на всіх інших прихильників куріння.

Категорія: Нам цікаво, а Вам ? | Переглядів: 2367 | Додав: admin | Теги: шкідливі звички, тютюн, Куріння, дим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

До дня міста залишилось
Через
День міста Зборова !!!
www.zboriv.at.ua
Погода
Зборів
Анекдот дня
anegdot.com.ua
Усміхнітся :)
Наше опитування

Чи підтримуєте Ви перебування Чорноморського флоту Росії в УКРАЇНІ ?
javascript:; javascript:;
Всього відповідей: 172

Обговорити на форумі

НАША КНОПКА



Получити код:


2024